Bu yazımızda eğitimde kullanılabilecek arttırılmış gerçeklik uygulamalarından bahsedeceğiz. Ama ondan önce arttırılmış gerçeklik nedir biraz bahsedelim. Artırılmış gerçeklik, teknolojik bir cihaz(Akıllı Telefon, Tablet) kamerasıyla gerçek hayattan alınan bir görüntüye dijital bir cisim, materyal veya herhangi bir canlı yerleştirerek teknolojik cihazın ekranından izleyebildiğimiz etkileşimli görüntü oluşturma teknolojisidir. Peki eğitimde kullanabilecek arttırılmış gerçeklik uygulamaları nedir onları sıralayalım.

1-AURASMA Aurasma

Artırılmış Gerçeklik teknolojisini kullanan web 2.0 araçlarımızdan birisi Aurasma uygulamasıdır. Aurasma web 2.0 aracıyla ücretsiz bir şekilde etkileşimli sanal gerçeklik materyallerinizi oluşturabilirsiniz. Bu materyallerle öğrencilerinize daha verimli ders işleyebilir, ders dışında çok etkili bilgilendirmelerinizi yapabilirsiniz. Aurasma sisteminde ki hazır etkileşimli materyalleri kullanabildiğiniz gibi kendi özel materyallerinizi oluşturabilirsiniz. Oluşturduğunuz etkileşimli materyalleri isterseniz herkesin görmesini sağlamak için sistemde paylaşabilir ya da istediğiniz kişiye özel olarak yazıcıdan çıktı alarak veya internetten özel olarak paylaşabiliyorsunuz.

Aurasma ile artırılmış gerçeklik teknolojisiyle materyal hazırlamak için sadece bir resim bir video/animasyon ve Aurasma sistemine ihtiyacınız vardır. Aurasma uygulaması Android ve Ios işletim sistemli telefon ve tabletlerde çalışabilmektedir. Aurasma ile hazırlanmış materyali gözlemleyebilmek için akıllı cihazınızdan Aurasma uygulamasını açtıktan sonra materyalin üzerine tutmaktır. Akıllı cihazınızın ekranında resme eklediğiniz video/animasyon çalışacaktır.

2-Layar layar

Layar; gazete, dergi ve broşür gibi basılı materyalleri etkileşimli hale getiren bir uygulama. Uygulamayı yükledikten sonra, akıllı cihazınızın kamerasını bir gazete ya da dergi sayfasına doğru tuttuğunuzda video gibi ekstra içeriğe erişebiliyorsunuz.

Uygulamanın oldukça geniş bir kullanım alanı var. Uygulama aynı zamanda Geo Layers’ı da içeriyor. Açıkçası artırılmış gerçeklik uygulamalarına oldukça iyi bir örnek olarak karşımıza çıkıyor. Uygulamanın hem Android hem de iOS sürümü bulunuyor.

3-Quiver

Quiver

Artırılmış gerçeklik teknolojisini kullanan web 2.0 aracımız Quiver ile özellikler küçük yaş öğrencilerin 3. Boyut kavramını geliştirmek için kullanılabilir. Quiver kullanmak için üye olmanıza gerek yoktur. Quiver sisteminin web sitesindeki ücretsiz etkileşimli materyalimizi indirip telefon veya tabletimize yükleyeceğimiz uygulamayla materyalimizi gözlemlememiz yeterlidir. Akıllı telefon veya tabletinizin ekranında materyalinizde ki karakterin canlandığını hatta sizden gelen etkilere tepki verdiğini göreceksiniz. Quiver sisteminde indirebileceğiniz yüklü materyaller renksizdir. Yani indirip Quiver uygulamasıyla kullanacağınız materyallerle önce boyama çalışması yapıp daha sonra Quiver uygulamasıyla etkileşimli hale getirirseniz, siz materyali hangi renge boyadıysanız canlanan karakterde sizin boyadığınız renkte canlanacaktır.

Quiver sisteminin indirdiğiniz boyama kağıtları ile öğrencilerinizle boyama etkinliği gerçekleştirebilirsiniz. Daha sonra akıllı telefonunuza veya tabletinize yüklemiş olduğunuz Quiver uygulamasıyla öğrencilerinize uzun süre unutmayacağı eğlenceli dakikalar yaşatabilirsiniz. Ayrıca yaşlarından dolayı anlamakta zorluk çektikleri 3. Boyut kavramını kolayca anlamalarını sağlayabilirsiniz.

4-Actionbound

Actionbound, artırılmış gerçeklik teknolojisini kullanarak öğrencilerin bir oyun vasıtasıyla öğrenmeyi eğlenceli hale getiren uygulamadır. Oyunun içeriği hazine avı oyunlarına benzer bir şekilde öğrencilerin sorulara her doğru cevap puan kazandırıyor. Puan kazanmak için QR kodu okutma görevlerini de tamamlamaları gerekiyor. Uygulamanın ayrı bir özelliği de öğrencilerin kaç puan aldıkları ve ne kadar süre harcadıklarını öğretmen ayrı bir ekrandan görebiliyor. Ancak sormak istediğiniz soruları Actionbound uygulamasından oluşturamıyorsunuz. Bunun için Actionbound uygulamasının web sitesine gidip soruları oradan hazırlamak gerekiyor. Derste kullanılacak bir materyal hazırlamak için Eğitim Bilişim Ağı’nda(EBA) hazırlanmış videoya bakmak için bağlantıyı kullanabilirsiniz.

https://www.eba.gov.tr/video/izle/681573c4565fa1e21483498cf4581174aa54fbbc76001

5-Animal 4D

Artırılmış gerçeklik teknolojisini kullanan web 2.0 aracımız Animal 4D ile özellikle küçük yaş öğrencilerin 3. Boyut bilgisi, hayvanları tanıma ve havyan isimlerinin İngilizcesini öğretmede kullanılabilir. Andorid ve İos yüklü tablet ve akıllı cihazlarla kullanılan uygulamamızı Google Play veya İos Storeden ücretsiz bir şekilde indirebilirsiniz. Fakat ürün kartlarını ücretsiz olarak web 2.0 uygulamasının geliştiricisinin web sitesinden(octagonstudio.com)demolarını indirerek ya da google görselden aramadan resim dosyası şeklinde indirerek elde edebilirsiniz. Fakat bütün kartları elde etmek istiyorsanız, Web 2.0 üreticisinin sitesinden (octagonstudio.com) 10 Euro ücretle ya da bazı Türk alışveriş sitelerinden biraz daha fiyat farkı ödeyerek satın alabilirsiniz. Animal 4D web 2.0 eğitim uygulamamızı kullanabilmek için kartları bir şekilde indirip tablet veya akıllı telefonumuza yükleyeceğimiz uygulamayla kartın üstüne tutmamız yeterlidir. Tablet veya akıllı telefonumuzun ekranında materyalimizde hayvan karakterimizin canlandığını ses çıkardığını hatta sizden gelen etkilere tepki verdiğini göreceksiniz.

6- Anatomy 4D

Anatomy 4d

Eğitim ve arttırılmış gerçeklik uygulamalarını birleştiren bir uygulama olan 4D Anatomy uygulaması bir android ve ios platformları için geliştirilmiş mobil uygulamadır. 4D Anatomy basit kullanımlı 3 boyutlu bir öğrenme ortamı yoluyla insanı teknolojiyle buluşturan bir uygulamadır.

Uygulamayı başlattığınızda size insan vücudundaki her türlü sistemi gösterecek. Örneğin damarlar, üreme sistemi veya iskelet sistemi gibi. Arttırılmış
gerçeklik uygulamaları ile eğitsel içerikler ileriki zamanlarda çok daha farklı bir hal alacaktır.

Programı Google Play Store’dan ya da Apple Store’dan ‘Anatomy 4d’ diye aratıp indirdikten sonra gerekli resimlerin üzerine uygulamadaki kamerayı kullanarak kullanmaya başlanılabilir.

 

 

 

 

 

 

7-Elements 4D

İlginç ürün ya da fikirlere destek arayan Kickstarter’ın en yeni projelerinden Elements 4D, Apple’ın iPhone, iPod Touch ya da iPad cihazları üzerine kurulacak uygulama ve beraberinde gelen ahşap bloklar yardımıyla elementlerin interaktif bir şekilde öğrenilmesine yardımcı oluyor.

Arttırılmış gerçekçilik firması DAQRI tarafından hazırlanan Elements 4D ile gelen ahşap bloklar, üzerlerinde farklı element bilgileri taşıyorlar ve bu bloklar akıllı cihazlara yüklenen DAQRI 4D uygulaması ve cihazların kameraları yardımıyla hayat bulabiliyor. Arttırılmış gerçeklik teknolojisi üzerinden farklı elementler arasında oluşacak kimyasal reaksiyonları da gösterilebilen ve bu sayede çok daha akılda kalıcı bir öğrenim süreci sağlayabilen Elements 4D, oldukça da etkili ve kararlı çalışıyor.

8-Chromville

Chromeville içerisinde 2D oyun kartlaChromvillerı, 3D hazır yazdırılabilir şablonlar ve sanal gerçeklik barındıran bir araçtır. Ancak 2d oyun kartları ve 3d hazır şablonlar ücretlidir. Sanal gerçeklik aracı ise kısmi ücretsizdir. Kısaca web sayfasına gidip üye oluyorsunuz ve Chromville World sekmesine tıklıyorsunuz. Burada altta Science AR App yazan yere tıkladığınızda sayfanın altında Download coloring pages yani boyanabilir sayfalar yazan yere geliyorsunuz.  Burada her başlık altında bize üçer adet bedava boyama sayfası veriyor ama sanırım sadece classroom başlığı altındakiler görülebiliyor, yine de diğerlerini de deneyin dilerseniz. Bunları yazıcıdan çıkarıp boyayabiliyoruz ve bunlar bilim ile ilgili boyama kâğıtlarıdır.

Bundan sonra google play üzerinden Chromville science uygulamasını indiriyorsunuz ve siteye yaptığınız üyelik mail inin aynısı ile bu defa uygulamaya giriş yapıyorsunuz.

9-Plickers

Plickers

Plickers, eğlenceli bir soru/test çözme aracıdır. Plickers’ı sınıfınızda kullanmak için bir adet telefon/tablet ve projeksiyon/akıllı tahta yeterlidir. Öğrenciler için ise QR kodların yer aldığı bir adet cevap kağıdı yeterli gelmektedir.

Öncelikle tamamen ücretsiz olan Plickers’a plickers.com adresinden üye oluyoruz. Üye olduktan sonra en üstte göreceğiniz gibi 4 bölüm bulunmakta. Bunlar; LibraryReportsClassesLive View.

Library: Bu bölüm soruları oluşturacağımız alandır. 2 tür soru oluşturabiliyoruz. Çoktan seçmeli sorular ve doğru/yanlış soruları.

Reports: Bu bölüm uyguladığımız testlerin sonuçlarını öğrenci ve soru bazında rapor olarak görmemizi sağlıyor.

Classes: Bu bölümde sınıflarımızı oluşturuyoruz. Sınıflarımızı oluştururken sınıf adı, sınıf düzeyi ve ders adını belirtebiliyorsunuz.

Live View: Hazırladığımız soruları/testleri uygulamak için sınıfımızda yansıtmayı yapacağımız bölüm burası.

Plickers’e soru eklemek için “Library” bölümüne geliyoruz. “New Question”a tıklıyoruz. Karşımıza çıkan pencereden çoktan seçmeli veya doğru/yanlış’tan soru tipini belirliyoruz. Sorumuzu yazdıktan sonra doğru cevabın hangisi olduğunu işaretliyoruz ve “save” diyerek sorumuzu kaydediyoruz. Eğer arka arkaya soru eklemesi yapmak istiyorsak “Save and create new”e tıklıyoruz.

Soruları kullanabilmek için; oluşturduğumuz soruları uygulamak istediğimiz sınıfa yönlendirme yapmalıyız. Bunun için; soruya tıklayınız ve altta çıkan “add to queue…” butonuna tıklayarak sınıfınızı seçiniz.

Sorularınıza fotoğraf koyabilirsiniz, klasörleme işlemi yapabilirsiniz, birden fazla sınıfa yönlendirme yapabilirsiniz.

Plickers Sınıf Ekleme Nasıl Yapılır?

Öncelikle sağ üstte yer alan “Classes” bölümüne geliyoruz. “Add new class”a tıklıyoruz. Açılan pencereden sırasıyla sınıf adımızı, sınıf düzeyimizi (1. sınıf, 2. sınıf gibi), konu (çok da önemli değil :)) ve rengimizi belirledikten sonra “save” diyerek kaydediyoruz. Yeni açılan bölümden öğrencilerimizi kaydetmeye başlıyoruz. Bunu ister “enter student name”e tek tek yazarak, istersek “add roster”a tıklayıp, var olan listemizi kopyala yapıştır yaparak hızlı bir şekilde sınıf listemizi oluşturabiliriz.

Burada dikkat etmemiz gereken kısım; oluşturulan her öğrenciye bir numara veriliyor. Uygulama sırasında öğrencilerin kullanacağı kartları bu numaralara göre vermemiz gerektiği. Aksi takdirde öğrenciler yanlış değerlendirilmiş olur. “Print Roster”a tıklayarak listemizin çıktısını alabiliriz.

Plickers Kartlarını Nereden Alabilirim?

Öğrencilere dağıtılıp uygulamada kullanılacak olan kartları plickers sitesinin sol üst köşeden alabilirsiniz. Açılan sayfadan büyüklük ve sayı durumuna göre istediğiniz bir tanesini indirip çıktısını alabilirsiniz. Normal ve large arasında çok fark yok bilginize. Kartlar standart olduğu için her sınıf için ayrı ayrı da alabilirsiniz, aynı kartları başka sınıflar içinde kullanabilirsiniz.

Plickers’ı Nasıl Uygulayacağım?

Sınıfımızı oluşturduk, soruları hazırladık, kartlarımızın çıktısını aldık. Öncelikle plickers uygulamasını indirmemiz gerekiyor. Plickers indirmesini Android için Google Play Store, İOS için App Store’da arama yaparak indirebilirsiniz.

Kartlarımızı öğrencilere atanan numaralara göre dağıtıyoruz. Bilgisayarımızdan/akıllı tahtadan “Live View” bölümüne tıklıyoruz. Telefonumuzdan/tabletimizden uygulamayı açıp sınıfımızı seçiyoruz. Daha önceden o sınıfa atadığımız sorulardan istediğimizi seçtiğimiz anda sorumuz ekrana yansıtılacaktır. Öğrenciler ellerindeki kartların üzerinde yer alan şıklardan doğru olanı üste gelecek şekilde tutarak size gösterecek. Elimizdeki telefon/tablet aracılığıyla kodları okutuyoruz. Her öğrencinin kartını tek tek okutmaya gerek yok. Telefonu sınıfa yönelttiğimiz anda yakaladığı her kartı anında okuyor. Okutulan öğrenci kartını indirebilir. Bunun takibini telefon veya yansıtılan ekran üzerinden yapabilirsiniz. Kartlar okutuldukça siz ve öğrenciler kimin doğru ya da yanlış yaptığını görebileceksiniz.

ailece etkinlik

Atölye Vizyon'da çocuğunuz geleceğin teknolojisini öğrenerek  hem eğleniyor  hem de öğreniyor. Yeni keşifler yapıyor, üretiyor ve icatlar çıkarıyor.

Pinoo Kodlama, Robotik ve Maker Eğitim Kitleri 

 

Diğer Blog İçerikleri